We are updating our website design to improve the experience on our site.

Heidis minipræken - store bededag

Heidis minipræken - store bededag


# Nyheder
Udgivelsesdato Udgivet fredag d. 8. maj 2020, kl. 08:17
Heidis minipræken - store bededag

Hvis det ikke var for corona… Så ville et englekor, bestående af overgangsstemmer og fine sopranstemmer, i dag ha’ sunget taget af Frederiksholm Kirke. 

Hvis det ikke var for corona… Så ville trosbekendelsen i dag være blevet sagt med så megen overbevisning i stemmen, at den ville få selv præstens og vante kirkegængeres til at blegne. 

Ja, hvis det ikke var for corona… Så ville latter og nervøsitet; glæde og stolthed; vilde hormoner og smukke hjerter i dag ha’ fyldt kirken. Og de smukkeste unge mennesker, vores konfirmander, ville have skinnet om kap med solen. Og vundet. 

Sådan blev det ikke. Og det er vi mange, der er kede af! Konfirmationerne er udsat til efteråret, og verdens skønneste og festligste fredag er nu afløst af en halvkedelig helligdag på sofaen. 

Historien bag St. Bededag er pudsig, synes jeg. For det er nemlig sådan, at til forskel fra alle andre helligdage, så finder St. Bededag slet ikke sin oprindelse i Bibelen. Nej, det var derimod biskop Hans Bagger, der i 1686 indførte dagen som en ”ekstraordinær, almindelig bededag”; en dag hvor arbejde, sædvanlige gøremål og eventuelle værtshusbesøg blev erstattet af bøn, bod og faste, og hvor man – i hvert fald som voksent menneske – burde afholde sig fra al leg, spil og ”verdslig forfængelighed”. 

I dag forbinder de fleste af os St. Bededag med varme hveder og forårsfrihed. Og jo, man kunne selvfølgelig tage den gode biskop Bagger på ordet og bruge hele den ganske dag på foldede hænder og ransagelse af det krøllede sind. Men man kunne altså også springe op af sofaen og ud i foråret med Jesu ord i baghovedet: ”Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer.”

Et godt konfirmationsord, synes jeg! Men også godt en helt ualmindelig helligdag i maj, hvor coronaen og al dens væsen er ved at tage både pippet og glæden fra én.

For det er dét, Han lover: Du skal få. Du skal finde. Og der skal lukkes op for dig. Uanset hvad coronaen har frarøvet dig; uanset hvad livet har budt dig; om du er konfirmand, pensionist eller midt imellem. 

Håbsord. Glædesord. En helt ualmindelig almindelig bededag i maj.

-Heidi

Link til dagens bibeltekster her